Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Jak je to vlastně z daňovou progresí ....

20.01.2010 12:45

Nejdříve malé vysvětlení:

I "rovná daň" JE progresivní - 15% z 15000 je pořád méně než 15% z 50000- na to stačí mít základní vzdělání a umět trojčlenku.

Pokud tedy levice tvrdí,že ZAVEDE progresivní daň- TAK LŽE. Nelze zavádět co již zavedeno je. Jediné co lze udělat  je zvýšit daňovou progresi. Ovšem návrh 38%ní daně pro lidi s přímy nad 100 tisíc je už jen další znak nemoci, lékařsky zvaný debilita. Hlavně si tím nijak nepomůžeme. Důvody rád vysvětlím vám i ekonomickým poradcům p.Paroubka:

1) Kolik lidí v ČR vydělává ze svého zaměstnání více než 1,2 milionu ročně? Nebo spíše by nás mělo zajímat, kolik procent lidí, kteří vydělávají více než 1,2 milionu, jsou zaměstnanci? Jedno si pojďme ujasnit na začátek: ať už jsou tito lidé kdokoliv, dělají cokoliv, mají jakékoliv charakterové vlastnosti (neříkám že jsou všichni svatí), tito lidé nejsou hlupáci. Protože kdyby byli, tak už by dávno nevydělávali tolik. A prvním pravidlem chytrého člověka v této situaci je "chránit své peníze před ostatními". Tím myslím státem.

Tito lidé znají legální cesty (případně si mohou zaplatit dobrého účetního a právníka, kteří je znají), jak se tak vysokému zdanění legálně vyhnout. Takže nenajdete téměř nikoho, kdo by takovou daň ve finále platil. Věřte mi, že to tak bude. Proč? Udělal bych to totiž přesně takhle, kdybych byl bohatý. A já se za bohatého považuji, ačkoliv nemám miliony a vlastně ani statisíce. Stav korunového bohatství totiž vždy vychází ze stavu mysli. Můžete vyhrát Sportku, ale budete stále chudý, protože přemýšlíte jako chudý. Vždy budou existovat lidé a instituce, kteří vás chtějí obrat o vaše peníze - a vaším úkolem je jim v tom zabránit. Na tom přece není nic nelogického ani špatného, legálně hájit své zájmy.

 

2) Ale i kdybychom tedy zdanili všechny tyto lidi nějakým způsobem, aby to prostě MUSELI zaplatit (nereálné, ale budiž) ... O kolik více bychom tedy vybrali? Rozhodně by to nebylo mnoho-rozpočtový deficit současný- ale ani deficit minulých vlád by tím rozhodně zachráněn nebyl.

 

A překvapení pro nevěřící Tomáše: při pohledu na údaje ČSÚ o výběru daní za vlád ČSSD a následně ODS kdy ČSSD měla daňové zatížení procentuelně vyšší- došlo k efektu,že ODS snížila daně- a v následujícím roce měla kupodivu větší daňový výběr, než v předešlém roce ČSSD. Jak je to možné ? Celkem jednoduše- při snížení daní z příjmu se už přestává vyplácet jakákoli machinace s příjmem a je jednodušší těch 15% zaplatit. DPH a spotřební daně se šidí velmi těžko- takže výsledný efekt je jasný- nižší daně = vyšší daňový výnos .  Naprosto nejideálnější stav by byl v okamžiku, kdy by se zrušila daň z příjmu a veškeré danění by se dělo přes DPH,spotřební daně a eventuelně daně z luxusního zboží. Byl by to systém velmi špatně ošiditelný a zároveň nejspravedlivější- danil by spotřebu- nikoli práci apod.

 

Pokud se zamyslíte nad samotnou ideou progrese-zjistíte,že jediné smysluplné využití je v předvolebním boji-protože je přesně tím nástrojem,kterým se hraje na struny závisti. Při halasném křiku o zdanění vysokých příjmů srdce mnohého zaměstnance jásá radostí nad tím-jak ti co berou více než on budou pomocí daňové progrese obráni. Nebudou-ale jemu to v uších lahodí a proto dá hlas zase socdem nebo komunistům, kteří přeci zaměstnance "chrání" a progresí nastavují solidaritu .

Vyhledávání