Účast ve volbách byla něco málo nad 36%. Oranžoví a rudí získali v průměru lehce pod 25%, což v reálu znamená pro každou ze dvou stran cirka pouhých 9% oprávněných voličů.

V minulých volbách při účasti kolem 60% mívali komunisté 10-13% což odpovídá také cca 8-9% oprávněných voličů..... jak vidno, procentuální nárůst komunistů je minimální nebo žádný, v absolutních číslech vzhledem k účasti je nakonec volilo mnohem méně lidí.

ČSSD mívala při volební účasti kolem 60% v jejich lepších dobách výsledky také kolem 25% což odpovídá 15% oprávněných voličů .... zde vidíme velmi znatelný pokles o celých 6% - znamená to, že i velká část voličů ČSSD se na volby vykašlala z důvodů znechucení politikou nebo svou stranou.  ...... pro konkurenci z ODS platí výsledky podobné a ještě horší.

Co z toho plyne:

1) Rozhodně není pravda to, co tvrdí rozjaření sociální demokraté a komunisté, že výsledky voleb ukazují vůli občanů. Je totiž jasné, že obě strany volilo méně lidí než vy minulosti.  Tento výsledek je důležitý, protože ukazuje, že v podstatě nikdo , nebo naprosté minimum lidí, přistoupilo k extrémnímu přechodu a volbě jiné konkurenční strany. Pokud by opravdu lidé chtěli volit za trest , konkurence by musela dostat výrazně více hlasů, než ve skutečnosti získala.

2) Výsledky voleb naopak objektivně ukazují, že se parlamentním stranám podařilo voliče totálně znechutit, a že se pro ně politika stala okrajovou záležitostí, na kterou sice budou nadávat, ale nemají chuť se v ní angažovat ani tím, že využijí svého volebního práva.

3) Reálně cca 5% hlasů bylo odevzdáno jako neplatných- převážně formou přetržených volebních lístků - je skutečně alarmující, že 5% oprávněných voličů naletí na hoax, pravděpodobně vypuštěný ze sekretariátu nějaké parlamentní strany, který z nich udělá naprosté hlupáky. Tito lidé jsou klidně ochotni hlásat, že to udělali proto, aby strany nedostaly 100 za hlas, a ani nejsou schopni si zjistit, že u voleb do krajských zastupitelstev žádný takový příspěvek neexistuje. Strany dostávají pouze příspěvky za získané posty zastupitelů.

4) Z výše uvedeného je naprosto jasné, že výsledky voleb nejvíce ovlivnila malá volební účast. I když není nikde záruka, že by výsledky byly zásadně jiné, z odpovědí lidí že jsou totálně znechuceni vyplývá, že pokud by měli dostatek odvahy a rozumu, a opravdu chtěli nějakou změnu ( jak údajně prohlašuje 80% oprávněných voličů ) měli právě u těchto voleb obrovskou šanci si v rozměru krajů vyzkoušet, že je možné odstavit zlodějské strany od moci a nahradit je jinými. I kdyby z těch 64% nevoličů přišla polovina, a dala by hlas 2-3 neparlamentním subjektům, mohlo být vymalováno a etablované strany by měly po radosti. Bohužel, sami občané tuto možnost nevyužili.

 

Na závěr mohu jen konstatovat, že tyto volby vyhrála lenost, hloupost a lhostejnost. Kde se v lidech tyto vlastnosti vzaly je na jinou debatu. Nicméně je to hrůza, že o osudu zodpovědných lidí rozhodují ti, kteří nejsou schopni ani dojít do volební místnosti a uplatnit své voličské právo. Jedno je však ještě nutno dodat ... stejnou lenost, hloupost a lhostejnost můžeme najít i u politiků nebo skoropolitiků, kteří nedokázali lidem potřebu a nutnost volit vysvětlit.  Snad se z toho všichni poučíme.