Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Spravedlivější volební systém !

24.05.2009 13:31

Stav kdy existuje petiprocentní hranice vstupu do parlamentu, znemožnuje volnou politickou soutež a systém financování politických stran je pro malé strany prímo likvidacní. Hranice vstupu do parlamentu musí být snížena na velikost odpovídající zisku jednoho mandátu. V prípade voleb do dvousetclenného parlamentu je to tedy hranice pul procenta. Samozrejmostí musí být jeden volební obvod, jako je tomu pri volbách do Evropského parlamentu. Celý systém by se tak zjednodušil a zpruhlednil. Žádné nesmyslné prepocítávání. Zvýšila by se volební úcast, protože volici by volili opravdu strany a osobnosti podle programu a sympatií a ne podle toho, která strana má šanci dostat se pres petiprocentní hranici. Dovolil jsem si porovnat výsledky minulých voleb do parlamentu a vidíte sami, že výsledky jsou velice zajímavé. Jsem presvedcen, že by hranici pul procenta prekrocil vetší pocet stran, protože by se voliči nemuseli bát, že jejich hlas menší straně propadne ve prospech jiné strany, tak jako je tomu dosud. Z toho mají velké strany pochopitelne strach a budou se tomu bránit.

Financování politických stran
Krome diskriminace malých stran ohledne petiprocentní hranice nutné pro vznik mandátu je duležitá také otázka financování politických stran. Opet jsou diskriminovány malé strany, tedy ty strany, které ve volbách neprekrocí urcitou hranici, nutnou k vyplacení jednorázového príspevku za hlasy.
Další nerovnost ve financování je dána stálými príspevky na cinnost a každorocními príspevky na mandáty – viz tabulka. Nyní k samotnému  volebnímu systému. Jeden volební obvod, jedna kandidátní listina. Za každé pulprocento jeden mandát. Je nanejvýš pravdepodobné, že nikdy nebudou volební výsledky jednotlivých stran presným násobkem 0,5 %. Takže napríklad, když strana získá 3,25 %, odpovídá to šesti mandátum. A podobne. Po rozdelení mandátu dle výsledku zbývá nezanedbatelný pocet nerozdelených mandátu v dusledku toho, že výsledky jednotlivých stran
nejsou násobkem 0,5 %. Tyto zbývající mandáty by mela získat jako prémii vítezná strana, které to poskytne silnejší pozici pri sestavování funkcní
vládní koalice. Takže by tento volební systém měly prosazovat nejen menší strany, ale i ty větší.
Z níže uvedeného srovnání vyplývá, že nepotřebujeme složitý volební systém, ve kterém se pořádne nevyznají ani jeho autoři. Takto se neustále rozevírají nužky mezi tzv. velkými a tzv. malými stranami. Jde o to, aby lidé konecne rekli dost a prestali svými daněmi prispívat na tyto strany. Ovšem záleží jen na nich, zda si za své peníze nechají opet „vymýt mozky“ nebo zvolí zmenu. Ostatne každý národ má pouze takovou vládu, jakou si zaslouží.

Martin Bartoš
Autor kandiduje v nadcházejících volbách do
Evropského parlamentu za koalici Suverenita.
V lonských senátních volbách získal jako nezávislý
kandidát za SZR pres 5 % hlasu.

Vyhledávání