Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Tragédie okamžiku, když hoplofobik píše o zbraních ...

18.04.2017 10:16

Tak jsme se dnes stali opět svědkem naprostého znehodnocení stavovské cti a profesní odbornosti novináře.

Stalo se tak prostřednictvím dílka s názvem "Skoro polovina pachatelů má střelnou zbraň legálně." , uveřejněném v Hospodářských novinách, a stvořeném pisálkem jménem Martin Biben.

Tento "článek" vyniká opravdu zarážející mírou demagogie, nesmyslů, neprůkazných tvrzení až přímo lživými a mystifikujícími údaji. Pokusím se o stručný rozbor:

 

1) První "na ráně" je hnedle název článku- titulek. Autor Biben použil v titulku termín "střelné zbraně" , kterým jsou označovány všechny zbraně fungující na bázi do pohybu uvedeného projektilu, tedy třeba i luky, kuše, praky atd, které žádný zákon o zbraních nijak neomezuje. Je tedy naprosto logické, že všechny tyto zbraně mají držitelé legálně.  Logicky tedy dojdeme k tomu, že autorem uváděné statistiky vycházejí ze statistik užití "střelných zbraní" v článku, ve kterém ale polemizuje o potřebě ústavního zákona o vlastnictví a použití zbraní dle návrhu ministra Chovance, který se týká zbraní "PALNÝCH".

Otázka je, jestli je tento omyl autora způsoben jeho chybou z neznalosti, nebo jestli je to omyl záměrný, sloužící k manipulaci se čtenáři.

Vzhledem k větě uvedené v článku: "Podle kritiků českého stále benevolentnějšího přístupu se po zakotvení práva použít soukromou zbraň pro obranu země do ústavy počet trestných činů s legálně drženou pistolí či puškou ještě zvýší." ..... si troufnu říci, že jde bohužel spíše o druhou variantu.

 

2) Autor Biben v článku používá graf, který tvrdí, že 44% STŘELCŮ mělo zbraň legálně- doslova uvádí, že "Podle policejních statistik zhruba 44% pachatelů trestných činů se střelnou zbraní vlastní své pistole, pušky či jiné zbraně legálně."  A jsme u jádra pudla .....kolik v tom souboru střelných zbraní bylo pistolí a pušek ( palných zbraní ), a kolik těch "jiných" ? Takový údaj v článku nenajdete. Napomohu tedy já statistikou Policie za rok třeba 2006:       

Počet vražd v roce 20067

počet vražd celkem

231

legálně drženou střelnou zbraní

14

nelegálně drženou zbraní

26

nožem

26

jiným předmětem (ve smyslu tr. z.)

97

vraždy ostatní (beze zbraně nebo se zbraň nepodařilo zjistit)

68

                                     Tato tabulka se týká už přímo vražd spáchaných v ČR za použití různých zbraní a předmětů.

 

3) Dále autor Biben použil naprosto nehorázné tvrzení, že přestože ze statistik nelze vyčíst počty činů spáchaných legální a nelegální zbraní, z počtu 155 vražd prý podle autora lze odhadnout, že to prý "nebude podíl bezvýznamný" ....... kupodivu už se autor nehodlal rozepsat z čeho tak usoudil ... zřejmě proto, že to prostě odhadnout nelze, a on by ze sebe sám udělal hlupáka. Autor však přesto za hlupáka je, protože kdyby skutečně pátral po relvantních informacích zjistil by, že statistické údaje o činech spáchaných legální zbraní se již hezkých pár let nevedou, tuším že od roku 2008, protože již dávno tento údaj klesl pod 0,07% a tudíž v rozporu s Bibenovým tvrzením naopak statisticky zcela bezvýznamný byl a je i nadále. Pokud tedy policejní čísla něco zpochybňují, pak jsou to právě bláboly a výmysly pseudoredaktora Bibena.

 

4) Biben několikrát opakuje tvrzení, že pachatelé trestných činů spáchaných střelnou zbraní jsou "střelci", přičemž se neobtěžuje analýzou co to bylo za trestné činy a jakou zbraní. Za střelnou zbraň je totiž ve statistikách považována jakákoli střelná zbraň včetně vzduchovek, airsoftovek, luků, kuší, služebních zbraní atd .....  o to víc vystupuje do popředí hloupost, nebo lži a snaha o mystifikaci čtenářů ze strany redaktora Bibena.

 

Poslední věty článku už jsou vrcholem přetvářky a manipulace, protože pokud bychom použili jejich logiku, dávno by musela být zakázána veškerá auta, motorky, kola, koloběžky i tříkolky, kuchyňské nože, basabolové pálky, železné roxory, sekery atd.

 

zde si ten blábol , který má zřejmě fungovat hlavně jako reklama na lidovce Gabala, můžete přečíst: https://archiv.ihned.cz/c1-65698580-skoro-polovina-pachatelu-ma-strelnou-zbran-legalne#

 

 

Vyhledávání