Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Zdravotnictví-černá díra na peníze aneb někteří šetřit nemusí !

21.08.2010 18:55

Že se zdravotnictvím v ČR není něco v pořádku je všeobecně známo. A dva nesmiřitelné tábory definující se jako levice a pravice se tále nemohou dohodnout jak vyřešit situaci, kdy do zdravotnictví jde více než 200.000.000.000,- ( ano-více než 200 miliard korun ) a přesto stále někdo naříká, že to nestačí. Pojďme si situaci jen tak zběžně zmapovat.

Když se budte nějakou dobu pohybovat v oboru, nebo narazíte na člověka, který nebude o situaci ve zdravotnictví lhát dozvíte se asi toto:

V ČR momentálně působí 9 zdravotních pojišťoven ( bývalo jich tuším i kolem 15 ) jejichž provozní náklady se podle výročních zpráv pohybují kolem 4% (plusmínus 1%). Jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že nás jen provozní náklady pojišťoven stojí nějakch 8=10 miliard korun ročně. Nechám na posouzení každého čtenáře jestli je to moc či málo, ale za sebe si myslím, že je to sakra hodně přemrštěná částka. No aby ne, když každá pojišťovna má svůj véééélmi dobře placený managment a správní radu. Kolik nás stojí takoví lidé a dokonce poslanci (což považuji za naprosto nemorální- třeba Lucie Talmanová si za členství ve správní radě VZP vyinkasovala od roku 2006 přes 600 tisíc kč, a není sama ), kteří sedí ve správních radách podobných podniků si můžete lehce dohledat- příslušných článků již vyšlo mnoho.

Dalším problémem jsou tzv. investice pojišťoven - známe případy kdy si již zmiňovaná VZP nakupovala nemovitosti, které opravovala a následně opravovala a předělávala na moderní sídla, aby některé poté prodávala. Jak se vykazují takové investice by mohlo být velmi zajímavé zjištění, stejně jako informace o tom, co se děje s penězi po případném prodeji takové renovované nemovitosti. Ale nemysleme si, že černou dírou na peníze jsou jen zdravotní pojišťovny.

Když už jsme u VZP- zeptejte se svých známých , třeba i lékařů, ale i normálních občanů, jestli někdy dostali nějaký tzv. propagační časopis, který si VZP nechává tisknout. 99,9999% z nich vám řekne, že je okamžitě hází do koše nebo do sběru. To ale vedení VZP nezajímá- hlavně, že může místo na léčení vydávat peníze za takové nesmysly firmám jako byla Johnova ORA PRINT , v současné době firmy Ambit Media a Young & Rubicam, kterým VZP platí sice polovinu částky, co původně dostávala ORA PRINT, ale stále je to 5O milionů, za naprostý nesmysl, který nakonez bez užitku a evidentně i bez přečtení kýmkoli končí ve sběrných surovinách nebo na skládkách. Také vám to přijde postravené na hlavu,že by VUP nevěděla jaká je čtenost jejich propagačního plátku ?

A stále není finančních ztrát konec. Stačí se trochu zajímat o hospodaření nemocnic: Jakým způsobem se nakupují přístroje pro nemocnice je všeobecně známo- častokrát i o 100% předražené a nakoupené u spřátelených firem, propojených přes známosti nebo příbuzné s nějakým radním, členem správní rady nebo příme managmentu nemocnice. O stejném napojení dalších firem zajišťujících úklid, praní nemocničního prádla, dodavatelů potravin atd není třeba se zmiňovat. A když už nestačí ani toto, zařídí vedení nemocnice třeba nákup plazmových televizí a monitorů na každou chodbu a oddělení, údajně aby na nich kvůli propagaci běžel informační šot o té konkrétní nemocnici. Kolik tyto "plazmovky" stály a jestli a kolik se jich pár nezatoulalo do domáností pracovníků vedení nemocnice lze poměrně s úspěchem spekulovat. Prostě i v samotných zdravotnických zařízeních se plýtvá o stošest, jen aby vznukl nějaký penězovod, který lze využít k obohacení soukromých osob a firem.

A to stále ještě nejsme u konce- vždyť právě v posledních dnech a hodinách se řeší nákup luxusního automobilu pro ředitele Karlovarské nemocnice. Volkswagen za 800 tisíc pro ředitele nemocnice, která je dlouhodobě ve ztrátě a hrozí jí bezprostředně krach má celkem zajímavé priority- místo placení za služby třeba prádelny raději pořídí svému papaláši nové vozítko.  Zajímavé je, že radním Karlových Varů , jako zřizovatele nemocnice, takový přístup nevadí a s nákupem auta souhlasí. Je to přeci pro "managera":-( ! Stejně tak jim nevadí, že jejich nemocnice, která je ve ztrátě jen za loňský rok přes 50 milionů přistavuje ve svém areálu dvě nové budovy. Pravděpodobně asi pro toho, kdo si pak za babku bude chtít celý areál koupit. Pokud bych se pokusil o nějakou malou kospirační teorii- celé to vypadá, jako by to vše bylo součástí nějakého plánu- snížit cenu nemocnice na minimum .... každý se špetkou zdravého rozumu ví, že toto vždy předchází následnému prodeji opět v rámci kamarádíčkování případně příbuzenstva.

Už takhle je článek dost dlouhý, tak si ukazování na další nešvary a plýtvání necháme na příště. Mnohým se možná už z tohoto může udělat nevolno. A některým se určitě z různých důvodů udělá.

Vyhledávání