Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Jak to vidím aneb koho volit, když to cítím zprava ....

12.09.2013 05:59

Jak uvádím ve svých textech nejsem zastánce polarizace na "pravá / levá". Podle mne to jen degraduje politiku na hledání nepřítele, proti kterému je pak bojováno. Obecně řečeno kdo polarizuje, ten podle mne nemá relevantní politická témata obhajitelná zdravým rozumem. Bohužel v dnešní době je právě polarizace a pravo/levá konfrontace opět lidem vnucována zatímco pohled racionální s použitím rozumu je potlačován. Pokusím se tedy pro zjednodušení a pochopení byt velmi nerad použít polarizační terminologii a nastínit pohled možnosti volby někoho, kdo se cítí být "vpravo". Takzvanou "levicí" se zabývat nebudu, protože socialismus ani komunismus nepovažuji za životaschopné, pokud lidé nezačnou žít jako hmyz s kolektivním vědomím, nebo jako uniformní roboti.

Nejprve si řekneme hlavní postuláty "pravice":

- nízké daně

- štíhlá, efektivně pracující státní byrokracie

- minimalizace přerozdělování finančních prostředků

- sociální funkce státu cíleně směřovaná skutečně potřebným, minimalizace plošných podpor a jejich důsledná kontrola proti zneužívání

- maximální svoboda jednotlivce, kterému nízké daně ponechávají možnost rozhodnutí co se svými penězi udělá, jestli je rozhází, nebo se zajistí na stáří

.......... je toho samozřejmě víc, ale toto nám zatím bude stačit k porovnání stran, které pro "pravici" připadají v úvahu

 

.... takže pojďme na to

 

Nejprve strany, které se sami mají odvahu nazývat pravicivými, a které měly možnost se takto prezentovat vParlametu a ve vládě:

1) ODS - za svou dvacetiletou existenci byla skutečně pravicovou stranou jen pár let. Výše uvedené postuláty začala porušovat v podstatě nedlouho poté, co  se stala nejsilnější parlamentní a vládní stranou. Pravděpodobně i pod vlivem svých koaličních partnerů a množství bývalých komunistů ve svých i jejich řadách, a také pod tlakem tehdejšího prezidenta Havla, což byl levičák a socialista jako poleno, navíc pod přímým vlivem levicových disidentů komunistů a agentů StB.  Jakmile pak ODS začala spolupracovat v koalici s TOP09, začala provádět již čistě levicovou politiku- přes všechny sliby a ubezpečování voličů přistoupila ke zvyšování daňové zátěže, zvýšení a zesložitění státní byrokracie v neprospěch podnikatelů i zaměstnanců při používání státních služeb, zvýšila přerozdělování a dotování i zcela zbytečných projektů, dopustila plýtvání státními penězi- ba přímo rozkrádání. Vedení ODS zůstává, nehodlá provést jakoukoli sebereflexi, hledá chyby všude jinde než u sebe, navíc se mnozí členové jeví jako lidé přímo hloupí, kteří nechápou co se stalo, proč se voliči od nich odvrací. Pro mne je to strana nevolitelná. P.S.: speciálně pikantní jsou poslední jasně socialistické návrhy třeba od ODS ve stylu "první zaměstnání=první byt .... chtělo by se pokračovat "první auto, první dovolená v Chorvatsku a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty" :-D

 

2) Už od počátku přítomnost pana Kalouska byla příslibem toho, že tato strana přnese do české politiky lumpárny, korupci, klientelismus a rozkrádání státních peněz. Použití stařičkého knížecího maskota bylo od Kalouska geniální pro první volby, kterých se "topka" účastnila, dlužno říci za naprosto nepochopitelného nadšení médií, která dávala "topce" až 40% podporu voličů, aniž byla ještě strana registrována. Samozřejmě je jasné, že za tím stály Kalouskovy a "knížovy" kontaty na mediální a finanční magnáty jako třeba soudem uznaný gauner Bakala a další. TOP09 byla hlavním strůjcem levicové politiky a průšvihů poslední vlády při nehospodárném nakládání se státními financemi. Je také hlavním příčinou rozkladu ODS, jejíž submisivní předseda se nedokázal Kalouskovi postavit a zabránit mu v destrukci státu. "Topka" také byla hlavní v prosazovíní církevní zlodějiny, která nás bude jako stát a tedy daňové poplatníky přes 250 miliard korun ! Že se "topka" sama označuje za pravicovou stranu je přímo výsměchem významu slova "pravice". Pro pravicové voliče by měla být naprosto a zásadně nevolitelná.

 

od čísla 3 pokračují strany které se hlásí k "pravici", ale v Parlamentu ještě nebyly:

3) Babišovci .... jinak hnutí ANO. Pan Babiš prohlašuje, že jeho hnutí je pravicové a prý chce hnutí i stát řídit jako firmu. No-podle mne tak docela nepochopil o čem je politika a jak má fungovat stát, ale to ponechme stranou. Problém je v tom, když člověk, jehož podnikání je založené na vylobování si dotací na základě přátelských vztahů s politiky jak z ODS tak i ČSSD, hlásá že je "vpravo", ale socialisticky podniká. V podstatě zisky jeho firem víceméně korelují právě s výší dotací, které dostává z daní nás všech. Nehledě ke kvalitě jeho výrobků. Prostě socialistický podnikatel logicky nemůže dělat pravicovou politiku. Celý Babišův plán vstupu do politiky má jediný cíl - zajistit mu i do budoucna stejnou, nebo vyšší míru dotací. A do politiky jde cíleně teď - v době-kdy se právě proti dotování biosložek do PHM ( Babiš je řepkový král ) zvedá v Evropě i po celém světě vlna odporu, protože se prokázalo, že přimíchávání toho sajrajtu do PHM ekologickou zátěž spíš zvyšuje. Babiš není zachránce české politiky, ani státu a také není "pravice". Navíc "pravicovost" u bývalého spolupracovníka komunistické StB je skutečně pikantní. Pro "pravicově" uvažující rozumné voliče je Babiš naprosto nevolitelný. Možná tak pro naivní blázny věřící tomu, že údajný miliardář a bohatý podnikatel bude politický filantrop.

 

4) Svobodní ... jako asi jediní mají již velmi dlouho skutečně pravicový program. Bohužel jejich dogmatický přístup s aplikací libertariánských pouček bez jakékoli ochoty ke kompromisům je z reálné politiky naprosto vylučuje. Koaliční potenciál mají nulový, neboť nepochopili, že politika je právě o kompromisech, pokud tedy nemáte ústavní většinu, což se při jejich volebních výsledcích nedá v nejbližších 20-30 letech očekávat. Politika je umění možného. Debaty s lidmi ze Svobodných mne přesvědčili, že raději než aby udělali byť jen malý kompromis, nebo podřídili jednání jedné prioritě, raději zůstanou kavárenskými politiky. Zásady sice mají, ale takto se nikdy nedostanou k tomu aby mohli svůj program prosazovat. Dogmatismus prostě není pozitivum ani přednost.

 

5) Hlavu vzhůru- volební bok ... v tuto chvíli pro mne asi jediná možná volba. Jako jediní prokázali schopnost a chuť lidi spojovat pod jednu hlavní myšlenku, cíl a prioritu. Pravicový program mají, nevadí mi ani účast a angažmá lidí, kteří z jiných stran odešli k HVVB protože viděli, že jejich původní strana se nehodlá uzdravit a její vedení ani nehodlá uznat své chyby. U této HVVB konečně zase po dlouhé době vidím ideu, za kterou má smysl jít, kterou má význam podporovat. Když už jsem byl okolím a okolnostmi dotlačen k tomu, abych se cítil jako "pravičák" pak říkám, že dám svůj hlas právě této straně - HVVB.

Vyhledávání