Můžeme si spolu projít několik případů a příkladů pro pochopení, jak jsem ke svému postoji dospěl.

Pokud se kohokoli z HV i teď z okolí pana Okamury a jeho iniciativy zeptáte na fungování "přímé demokracie" dostane se vám jako odpovědi v podstatě jen jakási naivní idea o "těch nejlepších", kteří podle hlasatelů přímé demokracie prý vyvedou zemi z krize. Ovšem na přímé otázky kdo ty nejlepší najde, deleguje a zvolí- to už se dozvíte skutečné "perly". Od uličních výborů ( zjevně reminiscence na tyto výbory v tuhé totalitě ), až po "losovačky". To losování mne opravdu pobavilo, protože bylo představitelům HV v jedné diskusi předloženo jako vtip, a oni ho skutečně přijali jako reálné řešení voleb .... opravdu jsem v tu chvíli nevěděl, jestli se jim mám vysmát do očí, nebo je začít hluboce litovat.

Když si přečtete blogy pana Okamury, i další výstupy jeho týmu, zjistíte, že vždy používá krátké a srozumitelné věty- velmi dobrá práce jeho PR kolektivu. Bohužel obsah těchto vět už je horší. Ne, že by nebyl pravdivý, pokud popisuje nešvary a problémy v ČR..... potíž je, že nepřínáší, a nikdy nepřinášel řešení. Okamura totiž žádné řešení, respektive realizaci svých naivistických představ nemá. A pokud s nějakým přijde, je to stejný nesmysl, jako stávající stav. Důkaz k tomu jsem získal v posledních dnech. Na fcb se objevil samochvalný článek o tom, jak Okamura s odpadlíkem TOPky přijeli do Šluknovského výběžku a údajně předložili starostům plán na vyřešení palčivých témat, čímž údajně tyto starosty posadili na zadek. Shodou okolností mám ve Varnsdorfu a okolí poměrně dost kontaktů a proto mohu objektivně prohlásit, že celá tato samochvála Okamury a jeho Úsvitu je jen ubohá lživá propaganda, protože pánové žádné reálné řešení nenabídli, natož, aby si z nich někdo s otevřenými ústy sedl na pozadí.

Podle Okamury a spol prý je řešení promlémů sociálních ubytoven třeba toto... a teď cituji: "nastavení výše nájmu podle ceny místně obvyklé" .... promiňte- to se musím smát ... jediným řešením je dodržování požárních a hygienických norem ( kupodivu stále platných ), které stanovují minimální počet obytných metrů na osobu, a stanovení zákonem maximální možné nájemní částky na "člověkometr" u takovéhoto sociálního bydlení! Pouze tím lze zamezit sestěhování co největšího počtu lidí do jednoho bytu za účelem maximalizace výtěžnosti z nájemného, protože v bytě pro 4 lidi platí třeba osob osm !  Stejně směšné a populistické jsou tvrzení o zamezení lichvy. Lichva se dá postihovat jen v případě, že bude jasně určena hranice úroků, která lichvu představuje. Žádný nárh zákona představený panem Okamurou a exTopíčkem Kádnerem s lichvou ale nic neudělá !

A už jen na závěr - přímo od účastníků setkání ve Varnsdorfu vím, že starostové si skutečně na zadek před těmi dvěma vyslanci Úsvitu nesedli. Slyšeli totiž jen populistické naučené fráze a idealistické řeči o tom, co vše prý bude vyřešeno. Bohužel jakmile se starosta Varnsdorfu pan Louka pokusil položit otázku na skutečně konkrétní praktické řešení, pan Okamura najednou nebyl schopen reagovat a musel nutně pokračovat v jízdě do dalšího šluknovského města. A také velice rychle odjel. Tož asi tak k té sebechvalné kampani pana Okamury a jeho Úsvitu. Jediní, kdo zaslouží pochvalu jsou Okamurovi PR-poradci, kteří ( jak se říká ) z exkrementu upletli bič - ergo prázdné populistické řeči představili jako exkluzvní politickou debatu.

Je mi líto - Okamurův Úsvit NIKDY A ANI OMYLEM....