Před letošními volbami opět ožily naděje některých lidí, kteří aktivně volili třeba VV, nabízející coby nová parlamentní strana realizaci změn, se kterými souhlasí naprostá občanů. Bohužel - výsledek voleb, kdy se sice v Parlamentu obměnilo 114 poslanců, nicméně většina i z těch nových je ve vleku starých struktur , známostí a návyku nechat se korumpovat, nedává v podstatě žádnou možnost, že by moho dojít k nějakým zásadním změnám, a z poslanců a senátorů by se stali z nadlidí opět téměř normální občané.

Ačkoli jak už jsem napsal podle průzkumů absolutní většina lidí si přeje omezení výhod a prebend zákondárců, přesto většina z nich dala ve volbách hlas stranám, které buď právě těmto změnám a reformám dlouhodobě brání , nebo stranám, teré se sice tváří jako "nové" - ale přitom vvětšina jejích členů a kandidátů jsou přeběhlíci, bývalí členové a bývalí poslanci ODS a KDU-ČSL. Ano- kupříkladu oslavovaná "knížecí družina" TOP09, která je tu údajně proto, aby lidem říkala nepříjemné věci ..... opravdu někdo čekáte, že strana, ve které je tolik bývalých poslanců a členů parlamentních stran skutečně sama na své členy uplete bič ve formě snížené nebo zrušené imunity, sníží jim platy a prebendy ? Tomu by mohl věřit jen velmi naivní člověk. O tom, že by podobné snahy mohly nějak výrazně pomoci strany ODS, ČSSD, KSČM ... to je také jen iluze- vždyť ty na to měly téměř 20 let . Místo toho u nich vidíme jen trapné zviditelňování pomocí tohoto tématu, a jakmile dojde na konkrétní návrhy, všechny tyto strany mlží a kličkují, jen aby ke změnám a omezení nedošlo.

Podívejme se na výsledky průzkumů :

Omezení tzv. poslanecké imunity přitom požaduje 89% dotázaných.
Téměř sto procent dotázaných nepovažuje za správné, aby poslanci užívali doživotní beztrestnost i v případech, kdy je parlament nevydá k trestnímu stíhání během jejich zákonodárného působení.
Většina dotázaných (84,6%) se domnívá, že by se imunita českých zákonodárců měla vztahovat pouze na svobodu projevu zákonodárců v rámci jejich působení na půdě parlamentu.
94% dotázaných má názor,že by zákonodárce, který se dopustí dopravního přestupku či trestného činu, měl být okamžitě vydán parlamentem k trestnímu stíhání.
94,3% dotázaných si myslí, že zákonodárci své Ústavou ČR zajištěné výhody zneužívají.Názor, že většina zákonodárců nemá zájem na snížení výhod, které požívají v rámci svých poslaneckých a senátorských mandátů, pak sdílí 88,2%.
51,6% dotázaných vnímá stávající finanční a jiné výhody zákonodárců jako doslova nehorázné. V celkovém souhrnu pak vnímá negativně tzv. poslanecké výhody 89,2% dotázaných.

 

Řešení je pouze jedno : Pokud tedy uvěřím, že VV myslí svou snahu o změny vážně - je nutno k této straně doplnit ještě další politický subjekt, který bude mít stejný cíl, a bude schopen s VV dát dohromady takovou hlasovací sílu, aby zmiňované změny prosadil. Opravdu nevěřím tomu, že by někdo ze stávajících poslanců z jiné strany než VV skutečně zvedl ruku pro snížení vlastního platu a výhod. Naopak vím minimálně o třech politických stranách, které mají zavedení takových změn přímo v programových prioritách.  Bylo by dobré 1-2 takové strany příště dostat do sněmovny, případně hned v nejbližších senátních a komunálních volbách jim umožnit posílit pozice - a za 4 roky bychom se snad nějakých změn dočkat mohli.

Přemýšlejte nad tím :-D

 

originál článku na blogu iDnes zde