Jen my sami jsme zodpovědni za svůj osud !

Tak se nám mobilní operátoři bouří- no aby ne když přijdou o prachy

25.08.2010 10:44

Radek John mi ve své funkci přijde jako příslovečná zmatená jarní včela, nicméně s jeho plánem revize stávající smlouvy mezi státem a operátory o zajišťování odposlechů pro potřeby Policie ČR naprosto souhlasím.

Telefonním operátorům je vypláceno ze státního rozpočtu podle smlouvy celkem 180.000.000,- kč ( ano- slovy stoosmdesát milionů korun českých ) ročně za výše uvedenou službu.

Operátoři si prý k zajištění této služby museli pořídit jakési děsně drahé vybavení ( tyto náklady si ale dle zákona odepisují z daní ) a i samotné zajišťování služby pro operátory údajně znamená náklady ve výši desítek milionů ročně, jak alespoň prohlašuje mluvčí Vodafonu pan Čepický. Bohužel není nikde uvedeno kolik přesně stojí takové zařízení, které si operátoři museli koupit a přesná čísla a sazby za poskytování odposlechů také nikdo nezveřejnil.  Máme zde tedy paušální platbu ze státního rozpočtu soukromým organizacím, a proti ní stojí tajené informace, jaké jsou skutečné náklady těchto soukromých společností.

Když víme, že ročně soudy povolí cca 5000 odposlechů, a za ně stát zaplatí již výše uvedených 180 milionů, dojdeme jednoduchým dělením k informaci, že zajištění jednoho odposlechu stojí v průměru 36.000,- kč. Nepřijde Vám to příliš ? Když si vezmu, že za telefonování na svém služebním telefonu, kdy 80% mých hovorů je vedeno se zahraničním obchodním partnerem, platím 4-5.000, kč měsíčně, tak těch 36.000,-kč provolám za více než 7 měsíců. Umíte si představit ty sazby za odposlechy, když si uvědomíte, že všechno v podstatě dělá počítač ?

Řekl bych, že i telefonní operátoři se pěkně napojili na státní dojnou krávu, a teď se jim nelíbí, že by o své paušály, nebo alespoň o část z nich, měli přijít.  Však on by to daňový poplatník a normální uživatel telefonů zaplatil a nějak unesl, že ?  A nejvíce mne překvapuje, že tuto podle mne přemrštěnou cenu za odposlechy schvaloval telekomunikační úřad již v roce 2005, a přijal sazby jako odpovídající :-(.  Opravdu by mne zajímala výše sazeb za sledovanou minutu, nebo podle jaké metodiky se cena takové služby stanovuje a vypočítává. Jsem zastáncem toho, že za provedenou službu je nutno vždy zaplatit- ale až takhle mnoho ? Nemáte někdo povědomost, jak se k oficiálním sazbám za sledování odposlechů dostat ?

Vyhledávání