Vezměme si třeba poslední aféru ČD :

České dráhy si potichu nejen bez schválení, ale přímo proti námitkám MF půjčily na základě rozhodnutí pouhých devíti lidí ( v úterý 8. června se v budově Českých drah kvůli jednání o této půjčce sešli dva náměstci ministra dopravy, tři zástupci odborového svazu OSŽ, hejtman Moravskoslezského kraje, pražský zastupitel za ČSSD, šéf olomoucké organizace TOP 09 a bývalý poslanec za ODS ) o tom, že vydají dluhopisy, na základě kterých si budou moci půjčit další miliardy od Evropské investiční banky. Ke všem již proběhlým půjčkám ( letos splatných 7 mld + 2mld z loňského prosince splatných v r.2012 + další 4,4 mld splatných v r.2017 )  si ČD hodlají napůjčovat dalších přes 11 miliard korun, a daňový poplatník potažmo cestující to s úsměvem zaplatí. Alespoń tak si to vedení ČD jistě představuje.

Je skutečně neuvěřitelné, s jakou drzostí manageři ČD a podobných firem rozkrádají státní peníze a neustále spoléhají na stádní tupost občanů ČR. A jak je vůbec možné, že firma se 100% státní účastí umožní několika lidem jen tak v klidu bez jakéhokoli omezení a kontroly zaseknout sekeru do státního rozpočtu a nikdo za takový čin nenese zodpovědnost ?

Toto je vyjádření ministra Janoty k vydání dluhopisů za 7,5 mld: "Ministr financí může pouze omezeným způsobem ovlivnit hospodářskou činnost Českých drah."  .......... skutečně neuvěřitelné, když ani ministr financí nemá přímou pravomoc zasahovat do hospodaření státních firem, pro které je naopak jak vidno velmi jednoduché ovlivňovat státní rozpočet. Nezdá se Vám na tom něco divného ? Necítíte, že je něco shnilého v takto nastaveném systému ?

Je to jen další část mozaiky, která ukazuje, že ekonomikou ČR a rozpočtem vládne jen pár lidí, kteří se navzájem znají a společně rozhodují o tom kdo z nich si z nabízeného koláče bude moci odkrojit. Partička kolem generálního ředitele ČD je typickou ukázkou takových "managerů", kteří se vzájemně svolávají k ještě výhodnějšímu a většímu koláči (  o přechodu Petra Žaludy od skupiny AXA k ČD, a o následném transferu jeho nejbližších spolupracovníků a přátel stejným směrem se již několikrát psalo, stejně jako o jejich benefitech na novém pracovišti ). Prostě v těchto kruzích napojených na vysoké státní úředníky lze cokoli, a daňový poplatník to hezky cáluje.

Opravdu si to občané necháte líbit ? Jak dlouho dovolíme, aby v ČR existovala kasta lidí nadřazených nad zákony a morálku ? Jak louho ještě budete stále dokola doufat, že staří psi se naučí novým kouskům, nebo že si řeknou, že mají dost, a budou nás okrádat a obírat méně . Nebo se konečně už probereme a vyměníme je všechny ?  Ani výměna 50% poslanců případně senátorů není garancí toho, že se korupční prostředí ve vysoké politice změní a zákonodárci budou chtít stávající šlendrián napravit. Těch zbylých 50% starých a zkušených je schopno nováčky ovlivnit a zpracovat tak rychle, že ti si ani neuvědomí, že spadli do té samé žumpy, kterou se ve své naivitě chystali vyčistit.