Je prokázáno, že hraní na automatech je návykové stejně jako drogy, nikotin, alkohol a přitom to kupodivu všechny nechává v klidu. Hlavně naše politiky. Aby ne- je to přece obrovský kšeft, ve kterém se točí miliardy s minimálními vstupy a s obrovskou výtěžností pro majitele i pro stát . Jediná strana, která se začala  automaty jako s "hazardem" zabývat byla KDU- k její smůle už je natolik nedůvěryhodná , že všem došlo, že si toto téma pouze zvolila jako jedno z volebních a hodlá na něj lovit voličské hlasy.

Navíc přiznejme si- KDU je malá strana a v situaci, kdy v ODS, ČSSD a KSČM fungují někteří poslanci jako lobbysté provozovatelů hazardu včetně automatů, byly jakékoli šance KDU něco změnit čistě v teoretické rovině.

Tato situace byla potvrzena i v poslední době, kdy zákon o hazardu procházel druhým čtením v parlamentu . V tuto chvíli je zákon nastaven tak, že obce mohou tžeba ovlivňovat počet a provozování klasických automatů a využívají toho. Takže v podstatě ve všech městech dochází k poklesu počtu automatů, k zavírání heren a místa, kde se dá hazard provozovat jsou vytěsňována alespoň z náměstí a kulturních center obcí a měst. Bohužel - novým problémem se stávají tzv "videoterminály". Na nátlak lobbystů totiž tyto mašinky a jejich provoz zůstal zcela v rukou ministerstva financí - a jak známo- úředníci se k omezování hazardu příliš nemají již od dob Vlastíka Tlustého.

Dnes navíc došlo k další "sviňárničce" přímo na parlamentní úrovni - před posledním čtením, kdy se mělo jednat o návrhu, že by i videoterminály spadly pod pravomoc obcí a měst, najednou narychlo přímo rozpočtový výbor parlamentu- ergo naši milí poslanci- přišli s dalším zcela novým návrhem- nikoli dát rozhodovcí moc městům- ale naopak jim sebrat tu co mají, odebrat jim pravomoc rozhodování o klasických automatech a o automatech jako celku by rohodovalo pouze ministerstvo financí. Městům a obcím by pak zůstala jediná varianta- pokud by chtěly městské a obecní úřady dál bojovat s bezrukými zloději-zbývalo by pouze zakázat jejich provozovaní na celém katastru obce nebo města.

Jsem zvědav čeho se ještě dočkáme v souvislosti s hazardem po internetu- už jsou známy i případy, kdy se nezletilí nechali zlákat na tuto formu hazardu, a ani kvůli své vášni nemusí z bytu. Rodičům klidně tvrdí, že se učí a místo toho vesele hrají o skutečné a velké peníze.

Dle mého názoru nejde hazard zničit- pokud ho stát úplně zakáže- začnou se zřizovat tajné herny a stát ještě přjde o přísun peněz. Nicméně řešení určitě existuje. Osobně bych byl v každém případě pro přísné zákazy hraní  nezletilých a velmi vysoké finanční postihy za porušení tohoto zákazu. Další krok by mohl být ten, že pokud by město už tedy chtělo nějaké automaty na svém území- našel bych pro ně pouze jedno místo ve městě- ať si tam firmy zařídí jakési "městské Las Vegas" , kam by byl i povolen vstup pouze dospělým stejně jako třeba do "veřejných domů" a vyřešeno .  Sázky po internetu považuji za naprosto amorální záležitost, která by se měla zakázat. Jakmile provozovatel není schopen zaručit, že se sázení a hraní nemůže zúčastnit nezletilý- prostě nepovolit a hotovo.

Chápu, že s mým názorem asi mnozí nebudou souhlasit v rámci "svobody" . Nicméně já jsem viděl na svém velmi dobrém kamarádovi, co s člověkem dokáže udělat závislost na hraní na automatech- a skutečně bych nikomu nepřál, aby něco podobného zažil v rodině nebo u svých přátel. Psychická změna u takového "závisláka" je opravdu něco strašného . Prohrané částky jsou obrovské, nejen ten závislý, ale i celá rodina ztrácí přátele a kamarády, protože hráč si u všech vypůjčí peníze a vrácení je v nedohlednu. Hazard je prostě zlo a regulovat se musí.